//
you're reading...
Υγεία

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ – μέρος 1ο

Η αποτυχία εντοπισμού των χολόλιθων στο ήπαρ μπορεί κάλλιστα να είναι η μεγαλύτερη παράβλεψη που έχει γίνει,τόσο από την εναλλακτική όσο και από τη συμβατική ιατρική. Ένα μεγάλο μειονέκτημα της συμβατικής ιατρικής, σε ό,τι αφορά την ηπατική υγεία, είναι ότι βασίζεται υπέρμετρα στις αιματολογικές εξετάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας, έχουν απολύτως φυσιολογικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων στο αίμα, παρότι υποφέρουν από ηπατική συμφόρηση. Η ηπατική συμφόρηση είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η συμβατική ιατρική σπάνια αναφέρεται σε αυτό, και δεν έχει κανένα μέσο διάγνωσής του. Τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων στο αίμα είναι αυξημένα μόνο όταν τα ηπατικά κύτταρα υφίστανται καταστροφή, όπως σε περίπτωση ηπατίτιδας. Τα ηπατικά κύτταρα περιέχουν πολλά ένζυμα. Όταν ρήγνυνται,τα ένζυμα εισέρχονται στο αίμα και πυροδοτούν ηπατικές διαταραχές.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, η ζημιά ήδη έχει γίνει. Για να εμφανιστεί μια τόσο σοβαρή βλάβη, πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια ηπατικής συμφόρησης.Anatomia_Physiologia%2025 Συνεπώς, οι κλινικές εξετάσεις δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό των χολόλιθων στο ήπαρ.

Όταν κατανοήσουμε ότι οι χολόλιθοι στο ήπαρ συμβάλλουν στην επιδείνωση σχεδόν όλων των παθήσεων, και όταν κάνουμε λίγες απλές ενέργειες για την αποβολή αυτών των χολόλιθων, αποκαθιστάμε την υγεία και τη ζωτικότητά μας κατά τρόπο μόνιμο.
Η αποτοξίνωση του ήπατος θα δικαιώσει τους κόπους σας,είτε την κάνετε για τον εαυτό σας είτε για άλλους, εφόσον είστε επαγγελματίας στο χώρο της υγείας. Καθαρό ήπαρ σημαίνει νέα πνοή ζωής.
Το ήπαρ εποπτεύει την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κυττάρων του οργανισμού. Κάθε μορφή δυσλειτουργίας, ανεπάρκειας ή αφύσικης ανάπτυξης των κυττάρων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε κακή λειτουργία του ήπατος. Εξαιτίας της εκπληκτικής του αρχιτεκτονικής, το ήπαρ συχνά φαίνεται να λειτουργεί φυσιολογικά (φυσιολογικές τιμές αίματος), ακόμη και αν έχει χάσει το 60% της αρχικής του αποτελεσματικότητας. Ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιεί ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής, φαίνεται ότι οι περισσότερες παθήσεις προέρχονται από ηπατικές δυσλειτουργίες.
Όλες οι παθήσεις και τα συμπτώματα της κακής υγείας προκαλούνται από κάποια μορφή απόφραξης. Εάν ένα αιμοφόρο αγγείο μπλοκαριστεί και δεν μπορεί να μεταφέρει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες σε μια ομάδα κυττάρων, αυτά τα κύτταρα, προκειμένου να επιβιώσουν, καταφεύγουν σε επείγοντα μέτρα. Ασφαλώς, πολλά από τα κύτταρα που έχουν πληγεί δεν επιβιώνουν του λιμού και πεθαίνουν. Ωστόσο, άλλα, πιο ευπροσάρμοστα κύτταρα, προσαρμόζονται στις δυσμενείς συνθήκες (κυτταρική μετάλλαξη) και μαθαίνουν να προμηθεύονται ενέργεια από εγκλωβισμένα προϊόντα του μεταβολισμού.
Είναι σαν ένα άτομο στην έρημο που, λόγω έλλειψης νερού, πίνει τα ούρα του για να ζήσει λίγο περισσότερο. Η κυτταρική μετάλλαξη είναι η τελική προσπάθεια του οργανισμού να προλάβει την κατάλυσή του μέσω της σηπτικής δηλητηρίασης και την καταστροφή της δομής ενός ζωτικού οργάνου. Το να αποκαλούμε την ανταπόκριση του οργανισμού απέναντι στη συσσώρευση του θανατηφόρου τοξικού υλικού «πάθηση», είναι παρατραβηγμένο και παραπλανητικό. Εντούτοις, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε αυτόν το μηχανισμό επιβίωσης σε ένα «αυτοάνοσο νόσημα», που υποδηλώνει ότι ο οργανισμός προσπαθεί να επιτεθεί στον ίδιο του τον εαυτό, διαπράττοντας αυτοκτονία. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Οι νεοπλασίες είναι αποτέλεσμα μεγάλης συμφόρησης στον συνδετικό ιστό, στα αιμοφόρα αγγεία και στους λεμφικούς πόρους, η οποία εμποδίζει τα κύτταρα να προσλάβουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Άλλες, πιο εμφανείς αποφράξεις μπορούν εξίσου να διαταράξουν την ευημερία σας.
Η χρόνια δυσκοιλιότητα εμποδίζει τον οργανισμό να αποβάλει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού που περιέχονται στα κόπρανα. Η κατακράτηση των προϊόντων του μεταβολισμού στο κάτω τμήμα του εντέρου, παράγει τοξικότητα στο έντερο και, αν δεν πάψει, τοξικότητα σε όλο τον οργανισμό.
Οι λοιμώξεις των νεφρών και η νεφρική ανεπάρκεια λαμβάνουν χώρα όταν οι ασβεστοποιημένοι λίθοι παρεμποδίζουν τη ροή των ούρων στους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη. Η συσσώρευση αυτών των μετάλλων στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους.

Εάν όξινα, τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού συσσωρευθούν στο θώρακα και τους πνεύμονες, ο οργανισμός αντιδρά με υπερέκκριση βλέννας προκειμένου να παγιδεύσει αυτές τις επιβλαβείς ουσίες. Συνεπώς, οι αεροφόρες οδοί περιέρχονται σε συμφόρηση και προκαλείται δύσπνοια. Εάν ο οργανισμός σας είναι τοξικωμένος και πάσχει από συμφόρηση, μπορεί ακόμη και να αναπτύξει πνευμονική λοίμωξη για να καταστρέψει και να απομακρύνει τα φθαρμένα, αποδυναμωμένα κύτταρα.
Οι γιατροί αποκαλούν αυτή την παραγωγή του πύου (το πύον αποτελείται από αποσυντιθέμενα κύτταρα) πνευμονία. Η προβληματική ακοή μπορεί να οφείλεται σε κολλώδη βλέννα που φράσσει τις ευσταχιανές σάλπιγγες που συνδέουν το λαιμό με τα αυτιά. Παρομοίως, η αύξηση της πηκτικότητας του αίματος, που μπορεί να οφείλεται σε υπέρμετρη κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με όξινο pH, συνεπάγεται την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στα τριχοειδή αγγεία και τις αρτηρίες. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό από μια απλή δερματίτιδα μέχρι αρθρίτιδα, καρδιακή προσβολή ή αποπληξία.
Αυτές και άλλες παρόμοιες αποφράξεις του οργανισμού συνδέονται άμεσα και έμμεσα με ηπατική υπολειτουργία –συγκεκριμένα, σε απόφραξη οφειλόμενη σε χολόλιθους στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.
Η παρουσία σκληρυμένης χολής (χολόλιθοι)σε αυτά τα όργανα εμπλέκεται με ζωτικές διεργασίες, όπως η πέψη της τροφής, η αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και η αποτοξίνωση των επιβλαβών ουσιών του αίματος.
Με την αποσυμφόρηση του ήπατος, του χοληδόχου πόρου και της χοληδόχου κύστης, τα 60 με 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού τους και διατηρούν σωστή επικοινωνία με το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και με όλο το σώμα.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που υποφέρουν από κάποια χρόνια πάθηση έχουν πολλούς χολόλιθους στο ήπαρ. Ένας γιατρός μπορεί εύκολα να κάνει αυτή τη διαπίστωση σε έναν χρόνιο ασθενή, υποβάλλοντάς τον σε ηπατική αποτοξίνωση. Εάν δεν υπάρχει έκδηλη ηπατική πάθηση, αυτό το ζωτικό όργανο σπάνια θεωρείται υπαίτιο για άλλες νόσους. Ο ι περισσότεροι λίθοι στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη αποτελούνται από τα ίδια «αβλαβή» συστατικά που εμπεριέχονται στην υγρή χολή. Το κύριο συστατικό είναι η χοληστερόλη. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι λίθοι είναι απλώς στερεοποιημένη μάζα χολής, τους καθιστά αόρατους στις ακτινογραφίες και τους υπέρηχους.
Η κατάσταση είναι διαφορετική με τη χοληδόχο κύστη,όπου ορισμένοι χολόλιθοι (περίπου το 20%) αποτελούνται από μέταλλα –κυρίως από άλατα ασβεστίου και χολοχρωστικές. Τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα εύκολα εντοπίζουν αυτούς τους σκληρυμένους, σχετικά μεγάλους λίθους. Ωστόσο, οι μαλακότεροι, μη-ασβεστοποιημένοι λίθοι του ήπατος, τους διαφεύγουν.
Ο υπέρηχος αποκαλύπτει ένα λιπώδες ήπαρ (δηλαδή την εναπόθεση λίπους στα ηπατικά κύτταρα) μόνο όταν υπάρχουν πολλοί λίθοι που αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη (δηλαδή κατά 95%) και φράσσουν τον χοληδόχο πόρο του ήπατος. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπέρηχος αποκαλύπτει ένα ήπαρ που φαίνεται σχεδόν λευκό (και όχι μαύρο). Ένα λιπώδες ήπαρ (η-
πατική στεάτωση) μπορεί να περιέχει μέχρι και 20.000 λίθους πριν κατασταλούν οι λειτουργίες του.
Αν υποφέρετε από λιπώδες ήπαρ και επισκεφθείτε ένα γιατρό, θα σας πει ότι το ήπαρ σας έχει «λιπώδεις δομές». Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας πει ότι έχετε ενδοηπατικούς λίθους (που αποφράσσουν τον χοληδόχο πόρο του ήπατος).
Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι από τους μικρούς ενδοηπατικούς λίθους δεν εντοπίζονται με τον υπέρηχο. Εντούτοις, μια σχολαστική εξέταση του υπέρηχου από ειδικούς, θα αποκάλυπτε αν ο χοληδόχος πόρος του ήπατος είναι διεσταλμένος εξαιτίας μιας απόφραξης (χοληδολιθίαση – λιθίαση χοληδόχου πόρου). Επίσης, μπορεί να είναι ορατοί ορισμένοι μεγαλύτεροι,παλαιότεροι και πιο πυκνωμένοι λίθοι. Εάν όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρών ηπατικών διαταραχών, οι γιατροί σπάνια κάνουν έλεγχο για ενδοηπατικούς λίθους.
Παρότι το λιπώδες ήπαρ και οι χολόλιθοι διαγιγνώσκονται στα πρώτα τους στάδια, οι σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις
δεν προσφέρουν θεραπευτικές αγωγές για να απαλλάξουν αυτό το ζωτικό όργανο από το βαρύ φορτίο του. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκατοντάδες και, σε μερικές περιπτώσεις, χιλιάδες χολόλιθους στο ήπαρ. Αυτοί οι λίθοι αποφράσσουν τον χοληδόχο πόρο του ήπατος, γεγονός που επιβαρύνει τόσο το όργανο αυτό όσο και όλο τον οργανισμό. Με δεδομένη την επίδραση που έχουν αυτοί οι λίθοι στην ηπατική λειτουργία, είναι αδιάφορο αν αποτελούνται από μαλακή μάζα χοληστερόλης ή από σκληρά, κρυσταλλωμένα μεταλλικά άλατα.
Άσχετα με το αν ο γιατρός σας θεωρεί αυτούς τους λίθους συνηθισμένους χολόλιθους, υπολείμματα λίπους ή θρόμβους αποτελούμενους από σκληρυμένη χολή, το αποτέλεσμα είναι ότι εμποδίζουν τη χολή να εισέλθει στο έντερο. Το κύριο ερώτημα είναι πώς η παρεμπόδιση ροής της χολής μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Η χολή είναι πράσινο αλκαλικό υγρό που επιτελεί πολλές λειτουργίες. Όλες οι λειτουργίες της επηρεάζουν την κατάσταση όλων των οργάνων και των συστημάτων του οργανισμού. Πέρα από το ότι συμβάλλει στην πέψη των λιπών, του ασβεστίου και της πρωτεΐνης, η χολή διατηρεί τα λίπη σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, απομακρύνει τις τοξίνες από το ήπαρ, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του όξινου και αλκαλικού pH στην εντερική οδό και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών μικροοργανισμών στο παχύ έντερο. Για να διατηρηθεί η υγεία του πεπτικού συστήματος και να προμηθευτούν τα κύτταρα τις σωστές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, το ήπαρ πρέπει να παράγει 1,1 έως 1,6 λίτρα χολής σε καθημερινή βάση. Αν παραχθεί λιγότερη χολή, θα προκύψουν προβλήματα με την πέψη των τροφών,την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και τη συνεχή προσπάθεια του οργανισμού να αποτοξινώσει το αίμα.
Πολλοί άνθρωποι παράγουν μόνο ένα φλιτζάνι χολή. Όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω, σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας είναι άμεση ή έμμεση συνέπεια της ανεπαρκούς έκκρισης χολής.
Όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, συχνά έχουν χιλιάδες χολόλιθους που αποφράσσουν τον χοληδόχο πόρο του ήπατος.
Ορισμένοι λίθοι μπορεί να επηρεάζουν και τη χοληδόχο κύστη. Απομακρύνοντας αυτούς τους λίθους μέσω μιας σειράς ηπατικών αποτοξινώσεων και διατηρώντας ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη θα είναι υγιή και τα περισσότερα συμπτώματα δυσφορίας και νόσησης θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ο ι αλλεργίες θα περιέλθουν σε ύφεση ή θα εξαφανιστούν, η οσφυαλγία θα υποχωρήσει, ενώ τα ενεργειακά σας επίπεδα θα βελτιωθούν. Η αποβολή των χολόλιθων από τον χοληδόχο πόρο είναι μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες για την αποκατάσταση της υγείας.
Το μέγεθος των λίθων κυμαίνεται από το κεφάλι καρφίτσας μέχρι μικρού καρυδιού. Η ηπατική αποτοξίνωση ολοκληρώνεται σε 14 ώρες και
μπορεί να γίνει στο σπίτι, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το 1ο κεφάλαιο εξηγεί λεπτομερώς γιατί η συσσώρευση χολόλιθων στον χοληδόχο πόρο, μέσα και έξω από το ήπαρ, μπορεί να θεωρηθεί ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία και η βασική αιτία πολλών σοβαρών παθήσεων και συνήθων ενοχλημάτων.
Στο 2ο κεφάλαιο θα μάθετε να εντοπίζετε τις ενδείξεις και τα συμπτώματα που δηλώνουν την παρουσία των χολόλιθων στο ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη. Το 6ο κεφάλαιο με τίτλο Τι μπορούμε να περιμένουμε από την ηπατική αποτοξίνωση;» αναφέρεται στα οφέλη για την υγεία που μπορούν να προκύψουν από αυτό το εξαιρετικά αποτελεσματικό πρόγραμμα αυτοβοήθειας. Επίσης, ανακαλύψτε τι έχουν να πουν άλλα άτομαπου εφάρμοσαν την ηπατική αποτοξίνωση. Σας εύχομαι τη μεγαλύτερη επιτυχία στο ταξίδι σας για την
επίτευξη μόνιμης υγείας και ζωτικότητας!

Δρ. Matt Teale,
ΜΒ ChB (UK),
MRCGP,
γενικός παθολόγος / ομοιοπαθητικός

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: