//
you're reading...
Υγεία

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ – μέρος 2ο

Φανταστείτε το ήπαρ σαν μια μεγάλη πόλη με χιλιάδες σπίτια και δρόμους. Υπάρχουν υπόγειοι αγωγοί στους οποίους κυκλοφορεί νερό, λάδι και αέρια. Τα αποχετευτικά δίκτυα και τα απορριμματοφόρα οχήματα μεριμνούν για την απομάκρυνση των ρύπων. Ηλεκτροφόρα σύρματα διαβιβάζουν ενέργεια στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.
Τα εργοστάσια, τα συστήματα μεταφοράς και τα καταστήματα ανταποκρίνονται στις καθημερινές απαιτήσεις των κατοίκων της πόλης. Η οργάνωση της αστικής ζωής παρέχει ό,τι χρειάζεται για την επιβίωση του πληθυσμού.
Ωστόσο, αν ξαφνικά η ζωή της πόλης παραλύσει εξαιτίας μεγάλης απεργίας, διακοπής του ρεύματος, σεισμού ή τρομοκρατικούχτυπήματος όπως αυτό που συνέβη στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο πληθυσμός θα αρχίσει να καταπονείται.
Το ήπαρ επιτελεί εκατοντάδες λειτουργίες και συνδέεται με όλα τα μέρη του σώματος. Κάθε στιγμή της ημέρας, εμπλέκεται στην παραγωγή, επεξεργασία και επίδοση τεράστιων ποσοτήτων θρεπτικών ουσιών. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες τρέφουν τα 60 με 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα (κατοίκους) του σώματος. Κάθε κύτταρο είναι από μόνο του μια μικροσκοπική πόλη στην οποία επιτελούνται πολλαπλές λειτουργίες και δισεκατομμύρια χημικές αντιδράσεις το λεπτό. Για να διατηρήσει τις εκπληκτικά πολλές δραστηριότητες όλων των κυττάρων του οργανισμού, το ήπαρ
οφείλει να μεταφέρει αδιάκοπα στα κύτταρα θρεπτικές ουσίες,ένζυμα και ορμόνες. liverΕπειδή συνιστά έναν εκπληκτικό λαβύρινθο που αποτελείται από φλέβες, πόρους και κύτταρα τα οποία επιτελούν εξειδικευμένες λειτουργίες, το ήπαρ πρέπει να είναι απαλλαγμένο από αποφράξεις. Μόνο έτσι καταφέρνει να λειτουργεί σωστά και να παράγει και διανέμει τις κατάλληλες ουσίες.
Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο που ευθύνεται για τη διανομή και διατήρηση των καύσιμων υλών του οργανισμού.
Επιπλέον,οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τη διάσπαση σύνθετων ουσιών αλλά και τη σύνθεση μορίων πρωτεΐνης. Το ήπαρ λειτουργεί και ως αποτοξινωτικό εργοστάσιο, εξουδετερώνοντας ορμόνες, αλκοόλες και αρκετά συμβατικά φάρμακα. Το έργο του είναι να τροποποιεί αυτές τις βιολογικά ενεργές ουσίες, ώστε να εξουδετερώνεται η εν δυνάμει επιβλαβής δράση τους.
Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αποτοξίνωση. Τα ειδικευμένα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος (κύτταρα Kupffer)εξουδετερώνουν τα επιβλαβή στοιχεία και τους μολυσματικούς οργανισμούς που καταφθάνουν στο ήπαρ από το έντερο. Το ήπαρ εκκρίνει τα άχρηστα προϊόντα που προέρχονται από αυτές τις δραστηριότητες μέσω των χοληφόρων πόρων.
Ένα υγιές ήπαρ λαμβάνει και φιλτράρει περίπου 1,1 έως1,6 λίτρα αίματος το λεπτό, σε καθημερινή βάση. Αυτό δια-
σφαλίζει την ομαλή επιτέλεση όλων των λειτουργιών του ήπατος, όπως και όλου του οργανισμού. Η παρουσία χολόλιθωντις ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό όσο και αυτές που παράγονται στο εσωτερικό του σώματος.
Επιπροσθέτως, αυτοί οι λίθοι εμποδίζουν το ήπαρ να παραδώσει τη δέουσα ποσότητα θρεπτικών ουσιών και ενέργειας.
Αυτό διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία του οργανισμού, που είναι γνωστή ως ομοιόσταση,και προκαλεί δυσλειτουργία πολλών οργάνων και συστημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαταραχής της ομοιόστασης είναι η αυξημένη συγκέντρωση οιστρογόνων και αλ-
δοστερόνης στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες που παράγονται από άντρες και γυναίκες, ευθύνονται για την ποσότητα αλατιού και νερού στον οργανισμό. Όταν ο χοληδόχος πόρος αποφράσσεται εξαιτίας των χολόλιθων, αυτές οι ορμόνες μπορεί να μη διασπαστούν και να μην αποτοξινωθούν αποτελεσματικά.
Συνεπώς, η συγκέντρωσή τους στο αίμα αυξάνεται παθολογικά,προκαλώντας οίδημα και κατακράτηση υγρών.
Οι περισσότεροι ογκολόγοι θεωρούν ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων είναι η κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.Στους άντρες, σε υψηλά επίπεδα αυτή η ορμόνη μπορεί να προκαλέσει γυναικομαστία και αύξηση βάρους. Πάνω από το 60% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Υποφέρουν κυρίως από κατακράτηση υγρών (με μικρή συσσώρευση λίπους). Η κατακράτηση υγρών εγκλωβίζει και εξουδετερώνει επιβλαβείς ουσίες τις οποίες το ήπαρ δεν είναι σε θέση, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να αποβάλει από το σώμα. Έτσι, βοηθά το υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο να επιβιώσει μιας ενδεχομένως μοιραίας κρίσης τοξίκωσης όπως η καρδιακή προσβολή,η σηπτική δηλητηρίαση ή η πολλαπλή μόλυνση. Ωστόσο, η κατακράτηση υγρών προκαλεί τη συσσώρευση άλλων επιβλαβών,σε διάφορα σημεία του σώματος. Έτσι, προκαλείται περαιτέρω συμφόρηση στο κυκλοφορικό σύστημα και στις διόδους αποβολής. Όποτε τα σώμα εξαντλεί την ικανότητά του να συγκρατεί τοξίνες και άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, εμφανίζονται παθολογικά συμπτώματα.
Η αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστης από τους χολόλιθους συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομοιόστασης και στην εξισορρόπηση του βάρους. Επίσης, προετοιμάζει τον οργανισμό για την αυτοΐασή του.
Η ηπατική αποτοξίνωση είναι ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατευτείτε από πολλές παθήσεις.
Αν υποφέρετε από οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα,ή από άλλες παρόμοιες παθολογικές καταστάσεις, είναι
πολύ πιθανό να έχετε αρκετούς χολόλιθους στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.
Ανορεξία, Βουλιμία, Πεπτικές διαταραχές, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Κόπρανα σε χρώμα αργίλου,Κήλες
Μετεωρισμό, Αιμορροΐδες, Βουβός πόνος στο δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας,Δύσπνοια, Κίρρωση του ήπατος,Ηπατίτιδα, Λοιμώξεις, Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, Παγκρεατίτιδα, Καρδιοπάθειες
Εγκεφαλικές διαταραχές, Έλκος δωδεκαδακτύλου, Ναυτία, εμετοί,Ευερεθιστότητα (χολερική κράση), Κατάθλιψη
Ανικανότητα, Άλλα σεξουαλικά προβλήματα, Παθήσεις προστάτη, Διαταραχές ουροποιητικού συστήματος, Ορμονικές διαταραχές, Διαταραχές εμμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης, Οφθαλμολογικά προβλήματα,Πρησμένα μάτια,Δερματοπάθειες
Ηπατικοί σπίλοι, ειδικά στην οπίσθια επιφάνεια των χεριών και στο πρόσωπο , Ίλιγγοι και τάσεις λιποθυμίας
Ασθενής μυϊκός τόνος,Απίσχνανση ή παχυσαρκία,Αυχεναλγία και οσφυαλγία,Πόνος στην ωμική ζώνη,Σκούρες κηλίδες κάτω από τα μάτια,Νοσηρό χρώμα επιδερμίδας,Γλώσσα με λιπαρό λευκό κίτρινο επίχρισμα ,Σκολίωση, Ουρική αρθρίτιδα,Ψυχρός ώμος,Δυσκαμψία αυχένα, Άσθμα,Πονοκέφαλοι,ημικρανίες,Προβλήματα δοντιών και ούλων,Κιτρινωπό χρώμα στην επιδερμίδα και τα μάτια,Ισχιαλγία,Αιμωδίες (μούδιασμα),ή παράλυση στα πόδια,Αρθροπάθειες,Προβλήματα γονάτου,Οστεοπόρωση,Παχυσαρκία,Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης,Νεφροπάθειες,Καρκίνος, Σκλήρυνση κατά πλάκας,Νόσος Αλτσχάιμερ,Κρύα άκρα,Υπέρμετρη θερμότητα και εφίδρωση στο άνω τμήμα του κορμού άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και νεκρών κυττάρων ,Πολύ λιπαρά μαλλιά,τριχόπτωση,Κοψίματα ή πληγές που δεν επουλώνονται,Αϋπνία,Εφιάλτες,Δυσκαμψία μυών και αρθρώσεων,Υποκειμενικές μεταβολές θερμοκρασίας(ζέστη ή ψύχος)

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: