//
you're reading...
Υγεία

Δυσλιπιδαιμία

Είναι μια χρόνια μεταβολική πάθηση, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σε αυτήν παρατηρείται αύξηση της τιμής της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων ή διαταραχές ποιοτικές ή ποσοτικές της HDL (καλής) χοληστερίνης, δηλ. μπορεί η HDL-x να είναι ελαττωμένη ή κακής ποιότητας. Όταν λέμε υπερλιπιδαιμία εννοούμε τις αυξημένες τιμές της χοληστερίνης ή των τριγλυκεριδίων. dyslipidemiaΘεωρείται ο σπουδαιότερος παράγοντας κινδύνου της αθηροσκλήρωσης. Δεν δίνει συμπτώματα, επομένως είναι ύπουλη αρρώστια.
Η χοληστερίνη και τα λιπίδια γενικά που προσδιορίζονται στο αίμα επηρεάζονται από την διατροφή που κάνουμε κυρίως όμως από την παραγωγή τους στο συκώτι.
Ποιες είναι οι τιμές των λιπιδίων που θέλουμε;
Κυμαίνονται ανάλογα με τους άλλους παράγοντες κινδύνου που έχει το άτομο και από το εάν έχει ήδη κάποια επιπλοκή της αθηροσκλήρωσης.
Χοληστερίνη 45 mg
Τριγλυκερίδια < 150 mg LDL-x < 130 mg

Είναι πάντοτε επικίνδυνη η δυσλιπιδαιμία;
Ναι. Αργά ή γρήγορα το άτομο θα πάθει κάποιο καρδιακό επεισόδιο, αν δεν αντιμετωπίσει την υπερλιπιδαιμία του.
Φτάνει μόνο η δίαιτα για τη θεραπεία;
Αρκετές φορές, ναι. Θα πρέπει το άτομο να αποφεύγει ζωικά λίπη και κρέατα, ενώ να προτιμήσει ψάρια, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο (Μεσογειακή δίαιτα).
Προσοχή όμως: να προσέξουμε όχι μόνη την ποιότητα του φαγητού, αλλά και την ποσότητα. Το πολύ φαγητό, ακόμη και αν είναι κατάλληλο, παχαίνει.
Ακόμη, συνιστάται διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση, απώλεια βάρους.
Όταν αυτά τα μέτρα δεν φτάσουν: πρέπει να προστεθεί φάρμακο.
Τα φάρμακα είναι επικίνδυνα;
Έχουν παρενέργειες όπως όλα τα φάρμακα. Όπως το φαγητό (παχαίνει), το κάπνισμα, το αυτοκίνητο (παθαίνεις ατύχημα), κ.ά. Το άτομο 3-4 φορές το χρόνο θα πρέπει να εξετάσει τα λιπίδιά του και να κάνει τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT) και εξέταση για μυοπάθειες (CPK). Θα πρέπει δηλαδή να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που παίρνει και τις τυχόν παρενέργειες. Έτσι προλαμβάνεται οποιαδήποτε παρενέργεια.
Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θεραπεία
(δίαιτα + φάρμακα);
Εφόρου ζωής, όπως συμβαίνει και όταν ένα άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση, όπως δηλ. συμβαίνει με όλες τις χρόνιες μεταβολικές παθήσεις.
Ποια φάρμακα θα πρέπει να προτιμήσουμε:
Ανάλογα με τον άρρωστο και ποιο λιπίδιο είναι επηρεασμένο.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων: φιμπράτες (φαινοφιμπράτη, γεμφιμπροζίλη), νικοτινικό οξύ και παράγωγα, ω-3 λιπαρά οξέα και στατίνες.

Στατίνες: Εμποδίζουν την παραγωγή της χοληστερίνης στο συκώτι (ενδογενή σύνθεση). Θεωρούνται τα καλύτερα υπολιπιδαιμικά φάρμακα γιατί είναι τα πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες. Φτάνει μία δόση την ημέρα (το βράδυ), ενώ βρέθηκε ότι δρουν και σε άλλους παράγοντες κινδύνου, δράσεις που ονομάστηκαν πλειοτροπικές. Όλες οι στατίνες είναι καλές. Ο γιατρός θα διαλέξει ποια θα χορηγήσει. Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής παίρνει και άλλα φάρμακα ή χρησιμοποιεί χυμό grapefruit. Στις περιπτώσεις αυτές, ο γιατρός θα επιλέξει μια στατίνη που θα μπορεί να συγχορηγηθεί με ασφάλεια με τα άλλα φάρμακα ή το grapefruit ώστε ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεων και παρενεργειών να είναι ο χαμηλότερος δυνατός.
Τελευταία κυκλοφόρησε μια νέα κατηγορία φαρμάκου (η εζετιμίδη) που αναστέλλει την εξωγενή σύνθεση της χοληστερίνης. Το φάρμακο είναι ασθενές υπολιπιδαιμικό όταν δίνεται μόνο του. Ενδείκνυται ως συγχορήγηση με στατίνη όταν απαιτείται υψηλότερη υπολιπιδαιμική δράση για να επιτευχθούν οι τιμές των λιπιδίων που θέλουμε.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: