//
you're reading...
Διατροφή

Μακροσκοπικός και οργανοληπτικός έλεγχος ειδικών κατηγοριών τροφίμων

Φρέσκο κρέας και πουλερικά
Ελέγξτε για αποχρωματισμούς. Το βοδινό θα πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα,το αρνί-κατσίκι ανοιχτό κόκκινο και το χοιρινό ροζ. Τα πουλερικά θα πρέπει να έχουν λευκό ή κίτρινο χρώμα επιδερμίδας. Πράσινοι, καφέ ή μωβ λεκέδες είναι σημάδια αλλοίωσης και μικροβιακής προσβολής και τέτοια κρέατα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Large group of foods

Το κρέας πρέπει να είναι ελαστικό στην αφή. Τα πουλερικά δεν πρέπει να έχουν μαλακή ή σπασμένη επιδερμίδα. Το κρέας δεν πρέπει να είναι ξηρό, γλοιώδες ή κολλώδες κατά την αφή. Στα πουλερικά ελέγξτε για κολλώδεις επιφάνειες κάτω από τα φτερά και μαυρισμένα άκρα στα φτερά.Ελέγξτε για μη κανονικές οσμές. Απορρίψτε το τρόφιμο αν μυρίζει περίεργα.

Αλιεύματα και θαλασσινά
Ελέγξτε για αλλοιώσεις και ελαττώματα (οσμές, γεύση) που μπορεί να οφείλονται
σε επιμόλυνση με πετρέλαιο, λύματα, λάδια κλπ. Ελέγξτε την εξωτερική επιφάνεια (πρέπει να είναι ελαστική) , τα βράγχια (έντονα κόκκινα) και τα μάτια (καθαρά, διαυγή).
Ελέγξτε για τραυματισμούς στην εξωτερική επιφάνεια. Αν τα ψάρια προέρχονται από επιμολυσμένη περιοχή δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
Το γάλα πρέπει να είναι ομογενές και να ρέει ελεύθερα. Ελέγξτε την οσμή για ξινίλα. Γάλα με μη κανονική οσμή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Στο γιαούρτι και τα τυροκομικά ελέγξτε για μούχλα. Γαλακτοκομικά με όξινη-μουχλιασμένη οσμή, να μην καταναλώνονται.Το βούτυρο πρέπει να έχει γλυκιά οσμή. Να μην χρησιμοποιείται αν έχει οσμή τάγγισης. Ελέγξτε τέλος και για άλλες μη κανονικές οσμές όπως και για ξένα σώματα.

Αυγά και προϊόντα του.
Ελέγξτε τα αυγά για ρωγμές και βρωμιά. Τα φρέσκα αυγά δεν πρέπει να μυρίζουν.
Τα βρώμικα αυγά πρέπει να τα καθαρίζουμε πριν τα σπάσουμε. Στα φρέσκα αυγά το ασπράδι πρέπει να προσκολλάται στον κρόκο και ο κρόκος να είναι συμπαγής. Αν το ασπράδι έχει διαχωριστεί από τον κρόκο, το αυγό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Έλεγχος ακεραιότητας συσκευασιών
Κονσέρβες. Έλεγχος για ζημιά όπως κτυπήματα, διαβρώσεις (σκουριά) κλπ.
Κονσέρβες που έχουν φουσκώσει ή που έχουν διαρροή θα πρέπει να απορρίπτονται.Βάζα και γυάλινα δοχεία. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε συσκευασία φέρειρωγμή ή λείπουν θραύσματα (συνήθως από το χείλος). Ελέγχουμε την
ασφάλεια και απορρίπτουμε όσα δοχεία η ασφάλεια έχει σπάσει ή αφαιρεθεί.
Πλαστικά δοχεία, tetrapak κλπ. Ελέγχουμε την ακεραιότητα της συσκευασίας και απορρίπτουμε όσες συσκευασίες έχουν ανοίξει.

Έλεγχος για ζημιά από νερό.
Ελέγχουμε για σημάδια από νερό (ιδιαίτερα εμφανή σε συσκευασίες με χάρτινες ετικέτες). Αν βρεθούν τέτοια τρόφιμα, μη υδατοστεγείς συσκευασίες (π.χ. χάρτινες) θα πρέπει να απορρίπτονται. Υδατοστεγείς συσκευασίες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πριν χρησιμοποιηθούν.

Έλεγχος για ανάπτυξη μούχλας
Ιδιαίτερα για τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς ελέγχουμε ενδελεχώς για σημάδια ανάπτυξης μούχλας, ιδιαίτερα αν υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να έχουν βραχεί οι συσκευασίες. Αν βρεθούν προϊόντα με μούχλα θα πρέπει να απορρίπτονται. Σημάδια προσβολής από έντομα και άλλους ξενιστές.Ειδικά ξηρά τρόφιμα (ρύζι, όσπρια κλπ) θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για σημάδια προσβολής από ξενιστές (ιστοί αράχνης, σκουλήκια, έντομα,περιττώματα ποντικιών κλπ). Τα προσβεβλημένα τρόφιμα κατά περίπτωση πρέπει είτε να εξυγιαίνονται είτε να απορρίπτονται μετά τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Σημάδια κακών χειρισμών.
Πολλές φορές από κακούς χειρισμούς μπορεί να επιμολυνθεί ένα τρόφιμο με λάδια (μηχανής), χημικά, γυαλιά, μέταλλα κλπ. Τα τρόφιμα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τέτοιες επιμολύνσεις ειδικά οι μεγάλες συσκευασίες ξηρών τροφίμων και ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται εργασίες στον χώρο.

Ληγμένα τρόφιμα.
Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών έχουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ασφάλεια των τροφίμων από τη μία και στην επάρκεια από την άλλη.Τρόφιμα που έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τους
δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη είναι επικίνδυνα για κατανάλωση, αλλά απλώς ότι μπορεί να είναι υποβαθμισμένα ποιοτικά (π.χ. σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών). Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να εξετάζονται η καθεμία χωριστά ανάλογα με την φύση των τροφίμων και την συσκευασία και πάντα με την συνδρομή κάποιου ειδικού.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: